Friday, July 18, 2014

Murtabak Mini

Ok, aku share 1 lagi menu berbuka pose kitorang sekeluarga ari ni dengan korang semua. Siap je murtabak ni, terus aku up entry pasal murtabak ni.
Tak yah banyak cite, aku terus share je ye.

Bahan2:

inti
  • 2 keping daging burger ramly (ayam/daging) / daging kisar
  • 1 biji kentang
  • serbuk kari
  • bahan perasa
  • 2 ulas bwang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • daun kari
  • minyak
  • 1 1/2 cawan air
Kulit popia
3 biji Telur
Daun bawang
Bawang goreng

Cara2 masak inti:
  1. Tumis bawang merah dan bawang putih yang dah di blend.
  2. Masukkan rempah kari, tumis sampai naik bau.
  3. Masukkan air. (agak2 je sukatan air tu). Letak la bahan perasa secukup rasa.
  4. Masukkan daun kari, kentang dan daging burger tadi. Masak sampai kentang dan daging tu lembut. Make sure jugak air tadi agak2 kering. Jangan sampai berkuah sangat sebab nanti nak letak kat kulit popia tu, meleleh pulak.

Now , masa untuk balutkan dengan kulit popia pulak. 
  1. Memula pecahkan telur ke dalam inti tadi. Pastu masukkan daun bawang yang dah di potong halus, masukkan juga bawang goreng. Gaulkan sehingga sebati.
  2. Ambil kulit popia, letakkan di tempat yang rata (jangan terus letak atas kuali, nanti tak sempat nak letak inti kulit popia tu dah masak dulu)
  3. Letakkan inti dalam 2 sudu ke atas kulit popia, then lipat segiempat.
  4. Teruskan letak kan ke atas kuali panas yang berisi minyak (minyak tu sikit je tau)
pecahkan telur, daun bawang, bawang goreng then gaul sebati

letak 2 sudu inti ke atas kulit popia, then balut jadikan segiempat

 letak ke atas kuali leper , aku pakai pemanggang ajaib. letak minyak sikit.

taraaaaa……inilah hasilnya murtabak mini aku.


Dulu masa aku dgn abi Aimi bukak kedai, aku jual benda ni. Memang laku, tapi penat la buat sebab makan masa gak nak buat satu persatu. Ape pun selamat mencuba ya :)


Nota kaki: Aku tak letak daun kari sebab, daun kari tak ade…Huhu….yang daging tu, aku suka pakai daging burger je..senang, sebab ambil je bape keping nak pakai. Macam yang aku buat ni aku guna 2 keping daging burger, pehtu aku hancurkan. Daun bawang pun aku tak letak sebab lupa beli. Kalo letak memang sedap dan bau wangi murtabak korang. Jiran sebelah bau pun boleh terlio. Banyak bahan aku tak letak, tapi aku share resepi penuh dengan korang sume.

No comments:

Post a Comment