Friday, July 18, 2014

Dendeng Daging Goreng Berlada

Peh….tajuk entry je dah sedap.
Ha, x pernah2 aku share resepi masakan dalam ni kan?
Sebenarnya banyak je resepi aku nak share especially bulan2 pose ni, macam2 menu kitorang adik beradik masak bila berkumpul ramai2. Tapi aku yang maleh nak up. Kerajinan nak edit pic tu blom mariiii…Pic banyak je aku dah amek.
So, ari ni rase teringin lak nak share ngan korang2 semua. Bangun pagi tetibe aku dah terbayang berbuka nanti makan nasi lauk dendeng daging dengan gulai pucuk paku pun sodap ni. Kene lak ngan nasi panas kan? Peh!!…peh!!….terangkat beb. Terus aku pegi kedai cari bahan2.

Bahan2:
  • 8 biji lada merah
  • 2 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 500g daging batang pinang
  • garam secukup rasa
  • limau purut
Cara masak:
  1. Memula rebus daging tadi dengan bawang merah dan bawang putih yang dah di blend sampai empuk.
  2. Bila dah empuk, tos kan dan tunggu sejuk seketika.
  3. Sementara sejuk, blend lada merah, bawang putih dan bawang merah tadi
  4. Kemudian dah sejuk daging tadi, di hiris nipis2.
  5. Goreng daging yang dah dihiris sehingga garing
  6. Tumis bahan2 yang dah di blend tadi, tumis hingga terbit minyak. Bubuh la garam secukup rasa dengan perahan air limau kalo nak lagi sedap.
  7. Lastly masukkan daging yang dah digoreng tadi.
  8. Kacau-kacau, siap.
hiris nipis2 daging yang direbus sampai empuk

 blend lada merah, bawang putih, bawang merah, 
aku campur cili hijau 4 batang bio kick rasa die.

 goreng daging sampai garing

taraaaa…ini lah hasil nya..bagi besar sikit pic nya supaya korang pun terlio sama macam aku, Bhahahaha….


Di saat entry ini di up, dendeng daging ni dah aku siap masak. Gilerrr tak sabo kan? Waktu berbuka lambat lagi. Time aku tulis ni dah terbayang-bayang kesedapan nya macam aku makan mase kat opis ari tu. 

Menu kitorang ari ni, nasi putih + dendeng daging goreng berlada (aku ler jadi chef) + gulai pucuk paku (air tangan mak aku) . Mee rebus (chef: akak aku) + murtabak mini (aku juga chef nya) + karipap sardin (pun aku jugak chef nya) + pengat sagu pisang ( air tangan mak aku)

Karipap aku dah siap buat, tinggal goreng. (faveretto abi Aimi ni)
Murtabak mini, inti pun aku dah siap masak. Tinggal nak goreng jugak. (dah lama aku tak buat murtabak ni)

Banyak tak menu kitorang? time ramai2 je boleh masak cam ni, time ber 5 je kat uma ari2 telor ngan sambal ikan bilis..kehkeh...

No comments:

Post a Comment